DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

vaříme z medu

Med v kuchyni – recepty s vůni medu                                        

Filipínský plátek

 

500 g vepřové kýty a olej na opečení.

marináda:

1/2dl sojové  omáčky,1/2 dl tekutého medu, 2 lžíce cukru

 rozdrcený stroužek česneku a 1/2 lžičky zázvoru

Maso nakrájíme na plátky a po obou stranách potřeme marinádou.

Složíme do misky a necháme na chladném místě 6-8 hod odležet.

Opékáme na pánvi s olejem a potíráme zbylou marinádou.

Podáváme s rýží.

 

Výborný perník                                                                                 Medové máslo

 

30 dkg květového medu, lžíce kakaa, 1vejce – vše utřeme                                         20 dkg čerstvého másla, 30dkg tekutého medu.

Přidáváme :                                                                                                                      Máslo utřeme a za stálého míchání přidáváme med.

60 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,1 prášek do perníku,                           Když se med s máslem spojí,dáme ho  do skleněné

1 sklenička oleje,1/4 l mléka, nasekané ořechy.Hotové těsto vlijeme                      nebo porcelánové misky a uchováváme v chladu.

na vymaštěný, moukou vysypaný plech.                                                                        Takto uchovávané máslo vydrží dlouho, nezhořkne,

Pečeme asi 20 min                                                                                                         protože ho med konzervuje. Je to výborná pomazánka

Hotový perník potřeme čokoládou a posypeme strouhaným kokosem.                hlavně pro děti.

 

                                                                                                                                             

Pečené kuřecí paličky s čerstvými fíky v medu a jasmínovou rýží - 4 porce

 

12 kuřecích paliček, 100 g másla, 16 čerstvých fíků, 150 ml medu
300 ml kuřecího vývaru (může být i z kostky), 1 citrón
snítka čerstvého tymiánu, 50 g sezamového semínka, sůl, bílý pepř

rýže
300 g jasmínové rýže, 50 ml olivového oleje, 1 grep, 1 citrón
3 cm čerstvého zázvoru, snítka koriandru, sůl, bílý pepř

1. Kuřecí paličky očistíme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme sezamovým semínkem, tymiánem a poklademe na čtvrtky rozkrájenými fíky a plátky másla.
2. Ve vývaru rozpustíme med a ochutíme citrónovou šťávou. Tímto rozvarem přelijeme paličky, které zapečeme 10 minut na 200°C, poté           dopékáme 30 minut na 180°C.
3. Důkladně propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (cca
15 minut). Poměr: jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody.
Z citrónů a grepů vykrájíme filety (okrájíme kůru, potom nožem vykrajujeme čisté plátky citrusové dužiny, zbytek nevyhazujeme), zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
4. Na olivovém oleji orestujeme citrusy a zázvor, přidáme rýži, promícháme a krátce prohřejeme. Dochutíme šťávou z citrusových skeletů, solí,pepřem a čerstvým, jemně sekaným koriandrem.

Medovník z hrnečku

1 hrnek silné instantní kávy (300 ml), 1 hrnek medu, 3 vejce
1 hrnek hnědého cukru, 5 lžic oleje, 3 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mletého zázvoru
1 hrnek vlašských ořechů, 1 hrnek rozinek
3 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kůry

1. Na pánvi rozehřejeme v určeném množství kávy med a cukr, necháme přejít varem a odstavíme.
2. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Postupně přidáme i mouku smíchanou s jedlou sodou, kávový rozvar, koření, ořechy, rozinky a kandovanou kůru.
3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (menší vyšší pekáček), pečeme asi 45 minut. Podáváme až druhý den.

Turecký med

3 bílky, 180 g moučkového cukru, 100 g medu, 120 g kešú oříšků
kůra z jednoho pomeranče a citrónu, pár kapek pomerančové i citrónové šťávy
lístečky z jedné větvičky tymiánu

1. Med zahřejeme ve vodní lázni.
2. Z bílků, cukru, sekaných lístků tymiánu, kůry a pár citrusových kapiček vyšleháme sníh, do něhož pomalu vmícháme teplý med, přimícháme kešú oříšky, nalijeme do misek, necháme zchladnout, poté v lednici důkladně vychladit a podáváme jako velmi, velmi sladkou tečku za dnešním menu.